Parfym och dofter till människor, föremål och rum!

Parfym används till människor, föremål och rum för väldoft. De är oftast i vätskor men finns även i krämer och salvor. Parfymer kan finnas i olika koncentrationsgrad i form av parfymextrakt, eau de parfum, eau de toilette och eau de Cologne.

Eau de parfum innehåller mest parfym och håller sin doft längst.

Eau de toilette är en aning lättare än en Eau de parfym.

Eau de Cologne är den mest utspäda varianten av parfym.

En parfym kan användas till olika produkter, så som tvål, deodorant och rumspray. Parfym finns faktiskt i fler saker än vad många tror. du kan hitta det i Tvättmedel, diskmedel, shampo, hudlotion osv.

En parfym komponeras i tre nivåer, de tre nivåerna kallas toppnoter, hjärtnoter och basnoter. man brukar illustrera dessa som en pyramid när man ska förklara parfymens uppbyggnad.

toppnoten är den första doft man känner när man precis sprayat en parfym, oftast brukar de här noterna vara friska och lätta. Man känner doften ca 10-15 min sedan tar de djupa noterna över.

Hjärtnoten kommer fram när toppnoten försvinner. Man kan känna doften av den redan efter en kvart men efter ca 1 timme kan man känna hur den fått sin individuella doft. Det är hjärtnoten som blandar sig med huden och det är därför dofter doftar olika på olika personer.

Basnoten är inte lika intensiva, men påverkar hela kompositionen av parfymen avsevärt. De här noterna är de som bevarar doften på huden. basen består ofta av ingredienser så som vanilj, mysk, kryddiga och träiga noter.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *